Illustraform – Illustration och grafisk formgivning » Illustration och grafisk formgivning

Blogg 24, dag 2

2 december.

Jante_141202

I jakten på motsatsen till ordet ”spontant” har jag lärt mig ett nytt ord: antonym. Menar man ”spontant” i betydelsen av ”impulsivt” och ”oöverlagt” är exempel på ANTONYMER: genomtänkt, medveten, planerad, överlagd, eftertänksam, fundersam. Med andra ord: jag är något i stil med en antonym till impulsiv. Hmm.

Det är inte konstigt om summans kontur verkar oskarp men kardemumman viskar ideligen: ”Blogg 24 och Jantelagen är ovänner”. Faktiskt riktigt tjatig och jag tänker ”tror du att du är först med att upptäcka det – vem tror du att du är? Och Blogg24, förresten – blogg i allmänhet skulle jag säga, kardemumma där.” (”Och hör sen!”)

Däremot slår mig först nu Jantelagens omfattning av ”vi”:

1. Du ska inte tro att du är något.
2. Du skall inte tro att du är lika god som vi.
3. Du skall inte tro att du är klokare än vi.
4. Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
5. Du skall inte tro att du vet mer än vi.
6. Du skall inte tro att du är förmer än vi.
7. Du skall inte tro att du duger till något.
8. Du skall inte skratta åt oss.
9. Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
10. Du skall inte tro att du kan lära oss något.

Plötsligt är de sorgliga, ”vien” och ”ossen”. Ensam påstås inte vara stark men här verkar det vara gänget som står och skakar. ”Du skall inte skratta åt oss”. Jag lovar.
Har du hört talas om ”Jantelagens strafflag” – ett elfte bud som tillkom senare? Formulerat som en fråga lyder det:

11. Tror du inte att vi vet något om dig?

Är din avsikt, Jantelagen, att få mig att avbryta bloggandet (dvs sluta tro att jag är något/någon vars tankar, ideér, reflektioner, bilder osv andra vill ta del av) så medger jag bums att det sista budet är genialt. Ignorerar jag dig och fortsätter så vet du, förmodligen, mycket riktigt något om mig efter de här 24 dagarna. Skönt att ha rätt, eller hur?

Frågan kvarstår: vem eller vad är vi? Dujag? Ni? Inte är det fråga om antonymer, inte.

Med det, vänner, är blogginlägg 2 av 24 avklarat!